Walburgistoren

In de 11e eeuw bouwde de bisschop van Utrecht een Romaanse kerk in Zutphen naar Utrechts model. Tussen 1225 en 1265 zijn de eerste drie verdiepingen van de toren gebouwd. In de veertiende eeuw werd de huidige klokkenzolder gerealiseerd en zijn voor het eerst zes klokken geplaatst. Op Palmzondag 1446 brandt de toren door blikseminslag af en sneuvelen de klokken. In de 16e eeuw brandt de middeleeuwse spits af. Tussen 1633 en 1637 wordt weer een barokke spits gebouwd. De gebroeders Hemony smelten voor die gelegenheid een aantal klokken om tot twee nieuwe klokken en sindsdien hangen er vier klokken in de toren. Tussen 1920 en 1925 wordt de hele toren gerestaureerd. Twintig jaar later blazen de Duitsers de trapopgang op om de Engelsen te beletten naar boven te komen.
Bij herstelwerkzaamheden in 1948 ontstaat brand en brandt de toren uit.  Ook worden de luidklokken verwoest. Op 14 april 1951 werden 4 nieuwe luidklokken  op de onderste luidzolder in de toren gehangen. Deze klokken kregen de namen van de 4 prinsessen (Beatrix, Irene, Margriet, Marijke). De 4 klokken werden gegoten door Van Bergen in Heiligerlee. De twee nieuwe luidklokken op de bovenste luidzolder kwamen op 17 augustus 2005 en werden gegoten door Kon. Eijsbouts te Asten (NB). In de dakruiter op de Viering hangt sinds 2007 het Angelusklokje gegoten in 1996 ook door Eijsbouts.

De klokken
De klokken worden, behalve elke zaterdag, afhankelijk van de periode van het kerkelijk jaar, in verschillende combinaties ook geluid op zondagen en kerkelijke hoogtijdagen. Ook klinken ze bij rouw- en trouwdiensten. Alleen op Koningsdag en alle kerkelijke feestdagen luiden alle zes de klokken. Het Angelusklokje klinkt in de eredienst onder het Onze Vader, dagelijks om 12:01 en 17:01 en op vrijdag om 15:01 (het stervensuur van onze Heer).

Zelf de klokken luiden?
Het klokkenluidersgilde Sint Walburga luidt elke zaterdag om 18:00 de zondag in. Op zondagmorgen worden de klokken om 09:30 geluid. Je kunt daar bij helpen, dit kost niets al wordt een gift wel op prijs gesteld. Meld je 15 minuten van tevoren aan de voet van de toren.

De toren beklimmen
Omdat de toren alleen via een nauwe wenteltrap bereikbaar is, kunt u niet op elk gewenst moment naar boven. Op de dagen dat de toren toegankelijk is, kunt op de hele uren onder begeleiding naar boven. Openstelling is afhankelijk van de weersomstandigheden en beschikbaarheid van een gids.

Genieten van een schitterend uitzicht vanaf de Walburgistoren.
Kijk voor de openingstijden van de toren bij ‘Openingstijden‘.
De toreningang bevindt zich aan het ’s Gravenhof, schuin tegenover het stadhuis. Vooraf melden is niet nodig. Toegangsprijs € 5,00, kinderen tot 12 jaar e n Vrienden € 2,50.  Verder is beklimmen mogelijk van maart tot en met november

voor groepen vanaf 8 personen op afspraak. Neem hiervoor bij voorkeur een week van te voren contact op met het secretariaat. Beklimming van de toren is voor eigen risico. Kinderen tot 12 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene.

Bezoek en ‘like’ ook onze Facebookpagina. Daar vermelden wij extra toren openstellingen bij bijzondere gelegenheden. Denk aan zonsopkomst, zonsondergang, hoog water en bijvoorbeeld de kerstmarkt. Openstellingen vermelden wij ook in de openingstijden.

Video vanaf de toren
Vier jaar lang hebben we foto’s gemaakt op verschillende momenten en vanuit verschillende standpunten. Die mooie momenten hebben we in een compilatie opgenomen. De muziek onder dit filmpje is van Vocal Impulse, de dames van dit Zutphense vocaal vrouwen-ensemble brachten het ten gehore bij de beklimming tijdens de kerstmarkt. Op een gegeven moment pakte een bezoeker een rubber hamer en sloeg daarmee op de klokken Walburga en Maria. Zo ontstonden de sfeervolle warme klanken. Belijk de videobeelden vanaf de toren.

Klik hier voor de torenbrand van 1948 op You Tube.