Oktober 2020 Maand van de Geschiedenis

trOost – West in de Walburgiskerk

De kerk staat de hele maand oktober in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Het grootste historische evenement van Nederland, voor de zeventiende keer plaats vindt, heeft dit jaar als thema Oost – West. In de Walburgiskerk is het thema aangepast naar trOost – West.

De kerk is altijd een plek geweest waar mensen troost zochten in moeilijke tijden, de plek waar ze heiligen om hulp konden vragen. Heiligen waren de idolen van de middeleeuwen. Iedere heilige had zijn of haar eigen specialiteit. Maak kennis met ‘onze’ heiligen, en ontdek welke heilige er in u schuilt!

In de Librije, de unieke kettingbibliotheek, kan in oktober de Zeespiegel van Blaeu (1623) bekeken worden. Van dit handboek voor zeelieden, waarin ook landkaarten te zien zijn, is er maar één in Nederland. Naar aanleiding van het tentoonstellen van de Zeespiegel worden twee lezingen gehouden in de kerk. Op woensdagavond 7 oktober vertelt Marieke van Delft over haar boek De Geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten. Ontdekkingsschrijver Michiel van Straten legt op woensdagavond 14 oktober uit waarom ‘de’ wereld niet bestaat. De lezingen beginnen om 19.30 en kosten €10. Voor beide avonden moet gereserveerd worden door een mail te sturen aan info@walburgiskerk.nl. En reserveer alvast een dag in de herfstvakantie: dan kunt u een kaartspel komen spelen! Ook staat de expositie ‘Waarom schrijf je me niet, post uit de vergetelheid’ opgesteld.

 

Waarom schrijf je me niet….? (30/9-28/11)

Afbeelding
Van 30 september tot en met 28 november 2020
zal de indringende en aangrijpende tentoonstelling
“Waarom schrijf je me niet,
     post uit de vergetelheid” klik op de poster:

in de Walburgiskerk te Zutphen te zien zijn. De expositie is gerealiseerd door de Lotty Veffer Foundation.

Aan de hand van foto- en filmmateriaal en dagboekfragmenten worden de persoonlijke levensverhalen van vijf mensen voor en tijdens WOII verteld. Eén van de verhalen gaat over het jonge en verliefde stel Thea Windmuller, die tijdens de oorlog als dienstmeisje in Zutphen werkte, en Wolfgang Maas. Dagboeken van Thea en brieven van Wolfgang vertellen over hun liefde voor elkaar, de vervolging, hun onderduik en ondergang. Het verhaal van Thea en Wolfgang is geschreven door Mirjam Schwarz.

Op 30 september zal de tentoonstelling om 16.30 uur worden geopend door Mirjam Schwarz en Mirjam Huffener, dochter van Lotty Veffer, met een muzikaal intermezzo van de Fluithof Zutphen.
Stichting Walburgiskerk Zutphen waardeert het zeer indien u bij de opening van deze prachtige expositie aanwezig kan zijn. Vanaf 16.15 uur bent u van harte welkom in de Walburgiskerk.

Namens het Bestuur Stichting Walburgiskerk Zutphen
Kees Vos en Immelie Fehmers
Aanmelden voor de opening graag vóór 26 september bij Kees Vos 06 1243 0989 of Immelie Fehmers 06 8119 5589