Over de Walburgiskerk

• Kapittelkerk uit de 13e eeuw; geldt als één van de 10 grootste en mooiste kerken in Nederland.
  • Unieke collectie mooi gerestaureerde gewelf-, pilaar- en wandschilderingen.
  • Gebouwd op restanten van Romaanse kerk gebouwd in de 11e eeuw door de bisschop van Utrecht naar het model van andere Utrechtse kerken. Boven het huidige koor en de wanden van de transepten zijn daar nog delen van bewaard gebleven.
  • De kerk heeft twee librijes (leeszalen); waaronder één van de laatste kettingbibliotheken (leg uit: Kettingbibliotheek) in Europa.
  • In de schitterende Walburgiskerk in Zutphen staat het beroemde Henrick Bader orgel. Met zijn prachtige renaissanceklanken en zijn laat barokke toevoegingen behoort het tot de fraaiste orgels van Nederland.

800 jaar bouwgeschiedenis
In de dertiende eeuw werd deze kerk verbouwd in Keulse Romano-Gothiek. Het koor en de transepten werden overwelfd en het schip werd nieuw gebouwd. In de veertiende eeuw werden kooromgang en Raadskapel gebouwd. In de vijftiende eeuw werden eerst de zijschepen en later de dwarskapellen gebouwd. Tenslotte ontstond aan de noordzijde het Mariaportaal. In de zestiende eeuw (1561) werd de Librije toegevoegd. Vanaf 1591 wordt de reformatie ingevoerd en de kerk protestants. In 1637 kreeg de toren de huidige barokke spits. Deze is na de torenbrand van 1948 opnieuw opgebouwd. De kerk is eind negentiende eeuw ingrijpend gerestaureerd onder leiding van de neogotische architect P.J.H. Cuypers.

Na de Tweede Wereldoorlog is de oorlogsschade hersteld. Van 1970 tot 1998 is de kerk opnieuw gerestaureerd. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Lees hier onze kernwaarden. De Walburgiskerk is de grote kerk aan het ’s Gravenhof in Zutphen. Ze behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De kerk herbergt diverse schatten zoals een Middeleeuwse kaarsenkroon en doopvont.

Torenhoog
Benieuwd naar het uitzicht vanaf onze toren?
Vier jaar lang hebben we foto's gemaakt op verschillende momenten en vanuit verschillende standpunten. Die momenten hebben we in een compilatie opgenomen. Dat is leuk, maar zelf mee naar boven is nog veel leuker.
Kijk mee vanaf de toren