De gotische kaarsenkroon: de eenhoorn achterna 

Bijna iedereen kent de legendarische eenhoorn. Hij spreekt nog steeds tot de verbeelding dankzij films, games en speelgoed. Ook in de Walburgiskerk is de eenhoorn te vinden: Hij laat zich zelfs tien maal zien in de bijzondere kaarsenkroon. Wat doet hij daar en wat betekenen die andere figuren?

Het religieuze beeldverhaal
De kaarsenkroon is rond 1395 vervaardigd en is één van de zes Jeruzalemluchters die nog in Europa te vinden zijn. Ze symboliseren het hemelse Jeruzalem, het ‘reisdoel’ van de middeleeuwse gelovige.
Met name de eerste verdieping van de kroon springt in het oog. Daar staan de namen van Jezus, Maria en de 12 apostelen. Zij vormen letterlijk en figuurlijk het fundament. Boven deze namen zien we 12 stroken, waarin allerlei bijzondere, soms geheimzinnige dingen gebeuren. De hoofdrol is weggelegd voor de eenhoorn. We zien hem tien keer verschijnen; uniek in Europa. Wat doet hij daar? Volgens de legende kon de eenhoorn alleen gevangen worden in de schoot van een maagd. Aangezien Christus dankzij de maagdelijke Maria op aarde kwam, werd hij met de eenhoorn vereenzelvigd. De eenhoorn herinnert de gelovige hier aan de menswording en het lijden van Christus.

Wereldse scenes
Er vallen ook wereldse scenes op: een hertenjacht, een liefdespaar onder een boom en zelfs een dansgroep. Wat doen die in een kerk? Diverse dichtbundels rond 1400 roepen op tot een hoofse liefde en levenswijze als een geestelijk halte op de route naar God. De vrouw wordt hierbij op een voetstuk geplaatst. Zij heeft de kwaliteiten om mannen te beschaven. Dat zien we ook bij  het hoofse paar onder de boom. Met een touw bedwingt de dame een gevaarlijke vogel, symbool voor aardse lusten. Voor het hoofse paar is de Verlossing dus nabij, gesymboliseerd door de eenhoorn en maagd in hetzelfde beeldvlak.
De kroon heeft nog niet alle geheimen prijs gegeven, maar geeft u als bezoeker een uniek kijkje in de religieuze mentaliteit aan het eind van de 14e eeuw.