De Librije

Een onderdeel van de Walburgiskerk is de Librije, de unieke kettingbibliotheek, die in de periode van 1561 tot 1564 werd gebouwd. Het beheer van de Librije berust bij de Stichting Librije Zutphen.   [klik hier voor uitleg over : kettingbibliotheek]

 

Openbare leeszaal uit de 16e eeuw

De Librije is een openbare leeszaal uit de zestiende eeuw en een van de oudste bibliotheken van Nederland.

De Librije is gebouwd van 1561 tot 1564, naar het model van de boekenzalen van twee Zutphense middeleeuwse kloosters. Een belangrijke doelstelling van de Librije was: de mensen voor het “ware” geloof te behouden door hen “goede” boeken te laten lezen.

De Librije heeft dertig jaar als openbare leeszaal gefunctioneerd. In de zeventiende en achttiende eeuw was het een particuliere bibliotheek voor predikanten en raadsleden. In de negentiende eeuw raakte de Librije in vergetelheid. Aan het eind van de negentiende eeuw werd zij herontdekt als een monument van wetenschap en geschiedenis.

Sinds 1984 wordt zij beheerd door een beheerstichting: De Stichting Librije Walburgiskerk Zutphen. De Librije in de Walburgiskerk behoort tot de belangrijkste cultuurhistorische monumenten in Nederland en daarbuiten, want er bestaat maar één andere vergelijkbare bibliotheek: in Italië (Cesena). De Librije ademt nog steeds de sfeer van vele eeuwen geleden.

Meer weten? Kijk vooral eens op de website van de Librije