Agenda

agenda Concerten Tentoonstellingen en evenementen

 

24 oktober Willem van der Ham – Lezing
Op zondag 24 oktober om 15.00 komt de historicus, geograaf Willem van der Ham een lezing geven in de Walburgiskerk te Zutphen over de geschiedenis van de bouw van het moderne Nederland. Willem van der Ham is onderzoeker en publicist op het gebied van geschiedenis van waterstaat, landschap, politiek, ruimtelijke ordening en onderwijs. Zijn recente boek ‘Reuzenarbeid’ is met lovende recensies ontvangen. Reuzenarbeid brengt op unieke wijze de geschiedenis van de bouw van het moderne Nederland in de periode 1861 – 1918 in beeld. Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak een periode van economische bloei aan. Nederland werd klaar gemaakt voor een nieuwe tijd.

Op het moment dat de fotografie nog in de kinderschoenen stond, nam de minister het besluit de bouw van rijks openbare werken vast te leggen. De beste fotografen van die tijd werden ingeschakeld. Willem van der Ham heeft deze bijzondere collectie eerste Nederlandse landschapsfoto’s herontdekt en voor vertelt daarbij het verhaal van het ontluikende land. Zutphen neemt in Reuzenarbeid een speciale plaats in. Op 22 oktober 1861 legde koning Willem III de eerste steen voor de spoorbrug over de IJssel bij Zutphen. Het was het officiële begin van de werkzaamheden die voortvloeiden uit de Spoorwegwet van 1860. Negen spoorlijnen zouden op kosten van het Rijk aangelegd worden, waaronder de lijn Arnhem-Zutphen-Zwolle-Leeuwarden. In het station Zutphen heeft jaren lang een grote foto geprijkt van de opening van het treinstation in 1865. De speciale foto, met daarop honderden Zutphenaren neemt in het boek Reuzenarbeid een prominente plek in.

De lezing vindt plaats in het kader van de maand van de geschiedenis, dat als thema heeft ’aan het werk’. Waar kun je beter een lezing organiseren over ‘reuzenarbeid’ en ‘aan het werk’ dan in de Walburgiskerk, eeuwenlang in Zutphen de centrale ontmoetingsplaats voor gilden en alle Zutphenaren.

Kaarten à € 5 per persoon zijn bij de balie van de kerk te verkrijgen, Het boek reuzenarbeid ligt te koop in de winkel van de Walburgiskerk.


24 oktober Popronde Zutphen
19.45 uur Een Kasper – Singer Songwriter Nederlandstalig. Zijn Nederlandse teksten zijn eerlijk en direct. Breekbare liedjes akoestisch op gitaar

21.15 uur Zoë Low – Pop – Liedjes over liefdesverdriet, verveling en andere dagelijkse struggles. Zij wordt geïnspireerd door artiesten als Phoebe Bridgers en Billie Eilisch

Entreekaarten zijn hier verkrijgbaar


7 november – Yoga Anneleyn Pieterse

Meer informatie volgt


21 November – Phion Concert Gloedvolle strijkers met Maxim Rysanov. 

Maxim Rysanov – dirigent en Phion Strijkers – ensemble.

Altviolist van wereldklasse brengt een schitterend altvioolconcert
De strijkers van Phion tonen al hun kwaliteiten in een virtuoze tour de force. Met Maxim Rysanov als dirigent én solist brengt het ensemble de mooiste strijkerscomposities. Zoals het speciaal voor Rysanov geschreven Altvioolconcert van Vasks, maar ook het Nocturne van Dvořák, Introduction and Allegro van Elgar en Bartóks Divertimento. Alle menselijke emoties worden blootgelegd in dit concert.

Entreeprijs 25,00.
Aanvang 14.00 uur

Bestel hier uw tickets


16 december t/m 24 december – Kerstfestival 

Bezoek de Walburgiskerk tijdens het Kerstfestival en geniet van de kerstbomen en vele lichtjes.

Meer informatie volgt


Baderconcerten

Alle informatie over de marktconcerten, het cellofestival, de choral evensong, de orgelvespers en het Sweelinckfestival vindt u op de site van het Baderorgel:

Agenda baderorgel