Wat kan je doen als vrijwilliger?

Kaartverkoop
De toegang tot de Walburgiskerk is niet gratis, er zijn vrijwilligers die de bezoekers welkom heten en entreekaartjes verkopen. Daarnaast geven zij de bezoekers een folder met de omschrijving van de kerk (keuze uit verschillende talen), en houden zij het aantal bezoekers bij.

Winkelmedewerker
De Walburgiskerk heeft tevens een winkel. In de winkel is een breed assortiment aan producten te verkrijgen. Ansichtkaarten, boeken, souvenirs. De vrijwilligers worden belast met alle taken die in een winkel voorkomen. Voorlichting, verkoop door middel van een kassa, inpakken, voorraadbeheer, administratieve afhandeling, uitstallen van de spulletjes, vaststellen en voorzien van prijzen, etc. De winkel is een van de ‘gezichten’ van de Walburgiskerk en klantvriendelijkheid staat daarom voorop.

Toezichthouder kerk
De toezichthouder is het ‘visitekaartje’  van de kerk. Hij/zij biedt bezoekers informatie over de starttijden van rondleidingen, informeert en helpt hen waar nodig. Zo kunnen toezichthouders ondersteuning bieden aan mindervalide bezoekers, wijzen zij bezoekers de weg, maar houden zij tevens oog op een goede omgang van het publiek met de kerk.

Gids (Librije en Kerk)
De Walburgiskerk hecht sterk aan een klantvriendelijke benadering. Het verkrijgen van informatie moet voor het publiek zo laagdrempelig mogelijk zijn. Gidsen kunnen het publiek informeren over de kerk en Librije. Daarbij worden gidsen ingezet bij het geven van rondleidingen aan zowel groepen (op aanvraag) als ook individuele bezoekers op gepaste tijden. Daarnaast houdt de gids oog op een goede omgang van het publiek met de kerk.
Nieuwe vrijwilligers die gids willen worden, lopen eerst geruime tijd mee als toezichthouder en krijgen een verplichte opleiding.

Gids (Toren)
Op vastgestelde tijden is het als bezoeker ook mogelijk om, via een nauwe wenteltrap, de toren van de Walburgiskerk te beklimmen. Eenmaal boven kan men genieten van een prachtig uitzicht over geheel Zutphen. Openstelling van de toren is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. De gidsen van de toren kunnen een weloverwogen beslissing maken of personen naar boven kunnen, beschikken over gepaste informatie en maken deze tocht tot een onvergetelijke gebeurtenis.

Klokkenluider
De klokken van de Walburgiskerk worden elke zaterdag geluid om 18 uur, elke zondagmorgen om 9.30 uur, op kerkelijke en wereldlijke hoogtijdagen, en bij rouw- en trouwdiensten. Geïnteresseerden kunnen daarbij helpen. Zodoende is de Walburgiskerk niet alleen een lust voor het oog, maar ook zeker voor het oor.

Begeleider
Het vrijwilligersbeleid berust in belangrijke mate op de taak van ‘begeleiders’. Elk taakveld (groep vrijwilligers met overeenkomende werkzaamheden) heeft een eigen begeleider. Begeleidt nieuwe vrijwilliger bij inwerkperiode, zorgt ervoor dat de nieuwe vrijwilliger zich welkom voelt en snel de weg leert kennen. Verder houdt hij/zij de infrastructuur (roosters, instructiebladen) op peil. Ook blijft hij/zij op de hoogte van het algemene wel en wee van het betreffende taakveld en weet daar actief naar te handelen.

Marketeer (on- en offline)
De kerk kan op vele manieren off- en online gepromoot worden. Dit is van uitermate groot belang voor de kerk. Het verrichten van specifieke werkzaamheden in het kader van pr/marketing en uitgave van materialen, zoals apps, folders en flyers en het schrijven van artikelen voor media.
Denk hierbij aan de social media en de website, maar ook aan flyers, folders en ander (tijdelijk) promotiemateriaal. Deze vrijwilligers ondersteunen de front-office medewerker en de programma-manager met het onderhouden van de social media, het schrijven van persberichten, flyers, pamfletten voor aan de kerk en houden voorraden (ook extern, zoals bij de VVV) op peil.

Grafisch Vormgever
De allround vormgever geeft vorm aan on- en offline communicatie-uitingen. (Denk bijvoorbeeld aan advertenties, folders, website, beeldbewerking, exposities) Er is ruimte voor ideeën en eigen inbreng.

Educatie
In de Walburgiskerk zullen leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs in de toekomst educatieve programma’s kunnen volgen. De vrijwilliger educatie is betrokken bij het ontwikkelen van deze programma’s, geeft een goede inleiding en begeleiding tijdens de uitvoering van het programma aan leerlingen en de leraar. Mogelijkerwijs kan de vrijwilliger educatie worden gevraagd langs scholen te gaan om de educatieve programma’s te promoten of de leerlingen klassikaal te informeren over hun bezoek. De vrijwilliger is in staat zich het educatieve programma eigen te maken, heeft mogelijkerwijs ideeën om dit programma zelf te ontwikkelen en kan deze kennis vervolgens op aantrekkelijke manier presenteren aan groepen leerlingen. Affiniteit en liefst enige ervaring met de verschillende leeftijdsgroepen is dan ook gewenst. Het overleggen van een VOG is in deze taak verplicht.

Evenementen
De kerk wil laagdrempelige, kwalitatief hoge en dynamische activiteiten programmeren. Daarbij is hij/zij afhankelijk van vrijwilligers die op gepaste wijze veel regelwerk uit handen kunnen nemen van de front-office medewerker en programma-manager en hen bij het ontwikkelen van nieuwe events kunnen ondersteunen.  Denk daarbij niet alleen aan tijdelijke exposities en verhuur, maar ook aan het ontwikkelen van meer permanente onderdelen van de kerk zoals een stiltecentrum, audiotour, etc. Daarbij is het van belang dat men van aanpakken weet, niet bang is om veel te bellen en te regelen en ‘out of the box’ kan denken.

Onderzoek
Om te weten welke objecten er in de kerk en Librije zijn en deze in tentoonstellingen of digitaal te kunnen presenteren, zijn er vrijwilligers die op verzoek onderzoek willen en kunnen doen naar diverse aspecten van de kerk. Voor deze taak is nauwkeurigheid vereist, interesse in de geschiedenis en kennis hoe deze over te brengen op derden.

Horeca en catering
Van het uitserveren van broodjes bij een chique bijeenkomst tot het koffie schenken bij een concert, deze vrijwilliger draait zijn hand er niet voor om. Op gastgerichte wijze kan hij/zij snel en efficiënt werken. Daarnaast beheert hij/zij de voorraden en horen schoonmaakwerkzaamheden tot het pakket.

Opbouw, onderhoud en afbouw exposities en evenementen
Dit is de handige klusjesman/vrouw die een duizendpoot is bij het opbouwen, onderhouden en afbouwen van exposities. Daartoe behoren werkzaamheden als: verven, lassen, tilwerkzaamheden, timmeren en het bieden van eenvoudige technische ondersteuning.
Ook het doen van kleine reparaties, het signaleren van mogelijke problemen en het rekening houden met de Arbo-voorschriften behoren tot de werkzaamheden. Geen hoogtevrees.

Technisch assistent
Verrichten van allerlei technische werkzaamheden waaronder het oplossen van allerlei kleine technische storingen. Een brede technische achtergrond en twee rechterhanden zijn wenselijk. Affiniteit met computers, ICT, belichting en geluid is vereist. Ook het signaleren over onveilige situaties en risico’s behoort tot de werkzaamheden.

Koerier
Op niet reguliere basis kan de kerk een beroep op deze vrijwilliger doen voor allerhande vervoersklussen. De vrijwilliger heeft de kracht om (soms zware) spullen in te laden, het vermogen om een efficiënte route te volgen, en kan goederen op klantvriendelijke wijze bezorgen. Of het nou gaat om een rondje fietsen in Zutphen en daarbij post te regelen, reclame folders lopend uit te delen in de stad of (kostbare) spullen ophalen aan de andere kant van het land, deze vrijwilliger is graag onderweg. (Voorkeur rijbewijs B of BE)

Housekeeping en onderhoud
Schoonmaken van het interieur en exterieur van de kerk, op specifieke wijze, met oog voor de monumentale status van de kerk. Het kan gaan om tafels, stoelen, toiletten, de vloer, maar ook assisteren bij monumentale objecten en het gebouw zelf. Hierbij heeft de vrijwilliger altijd een assisterende taak tav. de koster/beheerder. Bij deze taak is vereist, dat men in staat en bereid is om instructies en richtlijnen van de koster/beheerder nauwkeurig op te volgen. Daarnaast, dat men zeer zorgvuldig omgaat met de stukken van de kerk.

Facilitair
Deze vrijwilliger zorgt ervoor dat alle andere vrijwilligers op goede wijze hun werk kunnen doen en beheert de voorraad. Van kassarollen, schoonmaakdoekjes, plakband, kladblaadjes tot badges, tickets, geld, beltegoed, enveloppen, speurtochten: zij houden alles bij en zo nodig zorgen zij voor nieuwe materialen.

Rooster vrijwilligers
Beheert en onderhoudt de reguliere roosters (en medewerkerslijst) van vrijwilligers en licht de vrijwilligers daarover in. Legt daarnaast een overzicht in de kerk zodat men altijd weet wie waarvoor verantwoordelijk is. Daarnaast zorgt deze persoon voor een reservelijst van personen die in nood gebeld mogen worden en neemt contact op, kan zelfs persoonlijk invallen indien nodig. Bij een plotselinge sluiting van de kerk (rouw/trouwdienst) neemt deze vrijwilliger contact op met de betreffende vrijwilligers. Daarnaast ondersteunt deze persoon bij de vrijwilligersbijeenkomsten, indien nodig.

Administratie en secretariaat / ondersteuning bestuur
De vrijwilliger houdt zich bezig met allerlei administratieve werkzaamheden zoals het notuleren van bestuursvergaderingen, het muteren van adressenbestanden, het opmaken van offertes, maar ook het beoordelen van het jaarverslag en het doen van financieel onderzoek. Kennis van Access, Excel en Word. Hij/zij kan zelfstandig, volgens instructies, werken.

Schrijf je in als vrijwilliger, stuur ons een email .