Blik in de Kerk. Voorjaarsexpositie Walburgiskerk Zutphen

Blik in de Kerk 15 mei – 30 juni 2018
Werp vanaf mei een blik in de Walburgiskerk! Geniet van hedendaagse fotografie, eeuwenoude opgravingen en ijzersterke feitjes. Ga, alleen of samen met uw (klein)kinderen interactief aan de slag om zo de historie van de kerk te ontdekken.

» lees meer...

Terugblik
Beleef de hoogtepunten uit het verleden. Prikkel uw zintuigen door bijzondere momenten uit de kerk te voelen, te proeven, te ruiken, te horen en te bekijken. Verbreed uw blik op de kerk door 10 historische verhalen over de kerk te lezen. Beluister daarbij orgelmuziek, lees fragmenten uit een Statenbijbel, ruik de middeleeuwen en bekijk Polygoon filmfragmenten uit een historisch filmblik.

Duik dieper de historie in door stil te staan bij enkele specifieke periodes. Tijdens de middeleeuwen, ongeveer zeshonderd jaar geleden, was Zutphen een graafschap, en onderdeel van het machtige hertogdom Gelre. Aan de hand van een korte film, een grote kijkkaart en een wandelroute door de kerk kunt u ontdekken welke sporen herinneren aan dit roemrijke verleden. Deze presentatie wordt in dezelfde periode gehouden in de kerken van Nijmegen, Arnhem en Roermond.

Tijdens de recente verbouwing zijn ‘met stoffer en blik’ archeologische sporen uit de middeleeuwen blootgelegd. Straks kunt u in de expositie als eerste exclusief genieten van een aantal hoogtepunten van deze vondsten. Sta oog in oog met de beeltenis van ‘God’ en ontdek meer over de muntenschat die gevonden is in deze kerk. Wist u bijvoorbeeld dat de Walburgiskerk het exclusieve recht had zelf munten te slaan?

Niet alleen in de middeleeuwen, maar ook tweehonderd jaar later, was Zutphen een plaats van betekenis. In 1618-1619  (dus precies 400 jaar geleden) vond de Synode van Dordrecht plaats. Op deze landelijke kerkelijke vergadering werd onder meer besloten tot een Nederlandse ‘Statenvertaling’ van de Bijbel. Vanaf toen werd het mogelijk om de Bijbel in de eigen taal te lezen. Zutphen werd ruim vertegenwoordigd in deze vergadering. Willem Baudartius, predikant te Zutphen en begraven in de kerk, werd beschouwd als grootse toenmalige kenner van het Hebreeuws en werd daarom voor de commissie gevraagd om een groot deel van het Oude Testament te vertalen.  Twee eerste drukken van de Statenvertaling zijn opgenomen in de middeleeuwse bibliotheek van de kerk, de Librije. In een mini-presentatie over de Synode en Baudartius wordt onder meer een oude Statenbijbel getoond waar u als bezoeker daadwerkelijk door heen mag bladeren…

Blikopener
In de expositie kunt u niet alleen terugblikken op het verleden van de kerk, maar kunt u ook uw blik richten op het heden en een brug slaan naar de Bijbel zoals hierna beschreven wordt. Fotografe Caroline Waltman doet dat door het oeroude verhaal van de Bijbel hedendaags tot leven te brengen.
In verschillende landen legde zij beelden vast die een nieuwe en eigentijdse blik op de Bijbel werpen. Waltman koppelt foto’s van een kind in bad, een vliegveld vol vluchtelingen en een kuil vol regenwater aan door haar gekozen verzen uit de Bijbel. Haar foto’s en de bijbehorende Bijbelverzen worden getoond, waarvan een deel op levensgroot formaat. Naast deze expositie reiken we gratis exemplaren van de Bijbel uit en kunt u een kaarsje branden in de kerk.

Blikvanger
Naast deze figuurlijke ‘blik in de kerk’ presenteren we ook letterlijk ‘blik in de kerk’. Wat verstaan we onder het materiaal blik? Kunnen we zowel de eeuwenoude kaarsenkroon, de pijpen van het orgel, de doopvont als ook de klokken onder ‘blik’ scharen?

Kinderen kunnen spelenderwijs leren wat de mogelijkheden zijn van dit materiaal. De jongsten kunnen spelen met blikken speelgoed, bromtollen en muziekdoosjes. De iets oudere kinderen kunnen knutselen met blik en kunnen spelen, ontdekken en leren door het doen van technische proefjes.

De mogelijkheid om met het materiaal blik een modern meesterwerk te maken heeft ook vele kunstenaars geïnspireerd. Enkele uiteenlopende blikvangers worden tentoongesteld. Verruim uw blik op de vele mogelijkheden… en sta dan ook stil bij onze ‘heilige koeien’: het blik op de weg…

Uw blik op de kerk!
In deze expositie is ook ruimte voor uw blik op de kerk. Zo is de Walburgiskerk al sinds mensenheugenis een geliefd onderwerp om af te beelden op papier, film, foto of in social media. Maar wat vindt u daarvan? Wat is uw bijzondere herinnering aan de kerk? U krijgt nu de kans op uw eigen blik op de kerk tentoon te stellen.  Voor jong en oud stellen wij de kerk open, om eigen foto’s, beelden, kijkdozen en schilderijen te exposeren. Maak uw eigen kunstwerk waarbij uw blik op de Walburgiskerk centraal staat en vindt uw werk terug in de Walburgiskerk. Speciaal voor deelnemers is de consistorie op dinsdag 24 en donderdag 26 april geopend, van 10 tot 12 uur, om uw kunstwerk af te geven. Of mail uw foto/collage naar: christa@blikindekerk.nl

De expositie Blik in de Kerk is van 8 mei tot en met 30 juni te zien in de Walburgiskerk Zutphen.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door:
ArdaghGroup, Bijbels Museum Amsterdam, Bouwbedrijf Hoffman, Burton Car Company, Erfgoed Gelderland, Fresco Schilders- en decoractiebedrijf Eefde, Kunstfotograaf Hettema, Schrijver metaalrecycling en afvalinzameling Zutphen, Walhallab.

En met bijzonder veel dank aan al onze vrijwilligers.

» lees minder...