Blik in de Kerk. Voorjaarsexpositie Walburgiskerk Zutphen

Blik in de Kerk 8 mei – 30 juni 2018
Werp vanaf mei een blik in de Walburgiskerk! Geniet van hedendaagse fotografie, eeuwenoude opgravingen en ijzersterke feitjes. Ga, alleen of samen met uw (klein)kinderen interactief aan de slag om zo de historie van de kerk te ontdekken.

» lees meer...

Terugblik
Beleef de hoogtepunten uit het verleden. Prikkel uw zintuigen door bijzondere momenten uit de kerk te voelen,  te ruiken, te horen en te bekijken. Verbreed uw blik op de kerk door 10 historische verhalen over de kerk te lezen. Beluister daarbij orgelmuziek, lees fragmenten uit historische brieven, ruik de middeleeuwen en bekijk Polygoon filmfragmenten uit een historisch filmblik.

Duik dieper de historie in door stil te staan bij enkele specifieke periodes. Tijdens de middeleeuwen, ongeveer zeshonderd jaar geleden, was Zutphen een graafschap, en onderdeel van het machtige hertogdom Gelre. Aan de hand van een korte film, een grote kijkkaart en een wandelroute door de kerk kunt u ontdekken welke sporen herinneren aan dit roemrijke verleden. Deze presentatie wordt in dezelfde periode gehouden in de kerken van Nijmegen, Arnhem en Roermond.

Tijdens de recente verbouwing zijn ‘met stoffer en blik’ archeologische sporen uit de middeleeuwen blootgelegd. Straks kunt u in de expositie als eerste exclusief genieten van een aantal hoogtepunten van deze vondsten. Sta oog in oog met de beeltenis van ‘God’ en ontdek meer over de muntenschat die gevonden is in deze kerk. Wist u bijvoorbeeld dat de Walburgiskerk het exclusieve recht had zelf munten te slaan?

Blikopener
In de expositie kunt u niet alleen terugblikken op het verleden van de kerk, maar kunt u ook uw blik richten op het heden en een brug slaan naar de Bijbel zoals hierna beschreven wordt. Fotografe Caroline Waltman doet dat door het oeroude verhaal van de Bijbel hedendaags tot leven te brengen.
In verschillende landen legde zij beelden vast die een nieuwe en eigentijdse blik op de Bijbel werpen. Waltman koppelt foto’s van een kind in bad, een vliegveld vol vluchtelingen en een kuil vol regenwater aan door haar gekozen verzen uit de Bijbel. Haar foto’s en de bijbehorende Bijbelverzen worden getoond, waarvan een deel op levensgroot formaat. Naast deze expositie reiken we gratis exemplaren van de Bijbel uit en kunt u een kaarsje branden in de kerk.

Blikvanger
Naast deze figuurlijke ‘blik in de kerk’ presenteren we ook letterlijk ‘blik in de kerk’. Wat verstaan we onder het materiaal blik?

Kinderen kunnen spelenderwijs leren wat de mogelijkheden zijn van dit materiaal. De jongsten kunnen spelen met blikken speelgoed, bromtollen en muziekdoosjes. De iets oudere kinderen kunnen knutselen met blik en kunnen spelen, ontdekken en leren door het doen van technische proefjes.

De mogelijkheid om met het materiaal blik een modern meesterwerk te maken heeft ook vele creatievelingen geïnspireerd. Enkele uiteenlopende blikvangers worden tentoongesteld. Verruim uw blik op de vele mogelijkheden… en sta dan ook stil bij onze ‘heilige koeien’: het blik op de weg…

Uw blik op de kerk!
In deze expositie is ook ruimte voor uw blik op de kerk: een foto van uw huwelijk, een kiekje vanaf de toren waarbij u uw eigen woning heeft gefotografeerd, een koekblik met de beeltenis van de kerk welke doordeweeks bij u op tafel staat of een kijkdoos gemaakt tijdens de protestantse kinderviering: de kliederkerk. Alles waarmee u herinnert wordt aan het boegbeeld van Zutphen.  Leen ons uw herinnering-object en zie het tentoongesteld in de kerk. Speciaal voor deelnemers is de consistorie op dinsdag 8 en donderdag 10 mei geopend, van 11 tot 13 uur, om uw kunstwerk af te geven. Lever samen met uw werk ook het ingevulde formulier in, klik daarvoor op deze link. Wij kunnen u dan na afloop informeren over het retourneren van uw werk. Vragen? Mail naar: christa@walburgiskerk.nl

De expositie Blik in de Kerk is van 12 mei tot en met 30 juni te zien in de Walburgiskerk Zutphen.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door:
ArdaghGroup, Bijbels Museum Amsterdam, Burton Car Company, Erfgoed Gelderland, Gemeente Zutphen, Kunstfotograaf Hettema, Schrijver metaalrecycling en afvalinzameling Zutphen, Soundwave, Walhallab.

En met bijzonder veel dank aan al onze vrijwilligers.

» lees minder...