Blik in de Kerk

8 mei – 30 juni 2018

Werp vanaf mei een blik in de Walburgiskerk! Geniet van hedendaagse fotografie, eeuwenoude opgravingen en ijzersterke feitjes. Ga, alleen of samen met uw (klein)kinderen interactief aan de slag om zo de historie van de kerk te ontdekken.

Terugblik

Beleef de hoogtepunten uit het verleden. Prikkel uw zintuigen door bijzondere momenten uit de kerk te voelen,  te ruiken, te horen en te bekijken. Verbreed uw blik op de kerk door 10 historische verhalen over de kerk te lezen. Beluister daarbij orgelmuziek, lees fragmenten uit historische brieven, ruik de middeleeuwen en bekijk Polygoon filmfragmenten uit een historisch filmblik.

Duik dieper de historie in door stil te staan bij enkele specifieke periodes. Tijdens de middeleeuwen, ongeveer zeshonderd jaar geleden, was Zutphen een graafschap, en onderdeel van het machtige hertogdom Gelre. Aan de hand van een korte film, een grote kijkkaart en een wandelroute door de kerk kunt u ontdekken welke sporen herinneren aan dit roemrijke verleden. Deze presentatie wordt in dezelfde periode gehouden in de kerken van Nijmegen, Arnhem en Roermond.

Tijdens de recente verbouwing zijn ‘met stoffer en blik’ archeologische sporen uit de middeleeuwen blootgelegd. Straks kunt u in de expositie als eerste exclusief genieten van een aantal hoogtepunten van deze vondsten. Sta oog in oog met de beeltenis van ‘God’ en ontdek meer over de muntenschat die gevonden is in deze kerk. Wist u bijvoorbeeld dat de Walburgiskerk het exclusieve recht had zelf munten te slaan?

De Verbondsbrieven

foto Maarten de Graad

 

 

 

 

 

 

De tentoonstelling “De verbondsbrieven van 1418 en de geboorte van het Gelders parlement” is tot en met 28 juni te zien in de Walburgiskerk. Op 3 mei was het precies zeshonderd jaar geleden dat de steden en ridders van Gelre deze brieven aanboden aan de hertog en hertogin. Daarmee legden zij de basis voor de Staten van Gelre en Zutphen.
De steden en ridders besloten over hun eigen grenzen heen te stappen en één blok te vormen tegen de hertog en de Rooms-Duitse keizer om een strijd over de opvolging van de hertog te voorkomen. Toen hertog Reinald III in 1371 kinderloos overleed had dat namelijk tot een langdurige burgeroorlog geleid. Zijn broer was al eerder dat jaar overleden en twee halfzussen, Mechteld en Maria, ruzieden over de opvolging. Maria won de strijd en haar zoon Willem werd hertog van Gelre. Omdat Willem op 37-jarige leeftijd ook kinderloos overleed, volgde zijn broer Reinald IV hem op. Hij trouwde met Marie d’Harcourt, die vanaf het huwelijk Maria heette, hertogin van Gulik en Gelre en gravin van Zutphen. Samen hoopten ze voor een erfgenaam te kunnen zorgen om de opvolging veilig te stellen, maar na tien jaar was het stel echter nog steeds kinderloos. Toen in 1417 de meest gewenste opvolger, neef Willem van Arkel, overleed vreesden de steden en ridders een nieuwe strijd om de opvolging wanneer Reinald IV zou overlijden.

Invloed
Na maandenlang overleg uitten ze hun zorgen en eisen in de Verbondsbrief van 3 mei 1418. Elk Gelders kwartier had een eigen exemplaar waarin zij onder meer invloed eisten in de keuze van de opvolger. Zij vonden dat Gelre een geheel moest blijven. Dit is het begin van het Gelders parlement.

In de tentoonstelling die nu in de Walburgiskerk te zien is, zie je die originele verbondsbrieven uit 1418 en het antwoord dat zij kregen van Maria en zes raadslieden. In een compilatie van Omroep Gelderland ontdek je meer over de historie ervan.

De verbondsbrieven worden bewaard in het Regionaal Archief Zutphen en zijn daar ook zorgvuldig gerestaureerd. Aan de hand van de verschillende stappen in dit proces zie je in tentoonstelling hoe oude archiefstukken zoals deze verbondsbrieven worden behouden en geconserveerd.

Samenstelling
Johan Oosterman van de Radboud Universiteit heeft de tentoonstelling, in samenwerking met de provincie Gelderland en de gemeente Zutphen, samengesteld. De gemeente Zutphen wil het erfgoed van de stad graag voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken. Steeds meer monumenten worden opengesteld, zoals recent de Burgerzaal, en ook tentoonstellingen als deze maken dit mogelijk.

Blikopener

In de expositie kunt u niet alleen terugblikken op het verleden van de kerk, maar kunt u ook uw blik richten op het heden en een brug slaan naar de Bijbel zoals hierna beschreven wordt. Fotografe Caroline Waltman doet dat door het oeroude verhaal van de Bijbel hedendaags tot leven te brengen.
In verschillende landen legde zij beelden vast die een nieuwe en eigentijdse blik op de Bijbel werpen. Waltman koppelt foto’s van een kind in bad, een vliegveld vol vluchtelingen en een kuil vol regenwater aan door haar gekozen verzen uit de Bijbel. Haar foto’s en de bijbehorende Bijbelverzen worden getoond, waarvan een deel op levensgroot formaat. Naast deze expositie reiken we gratis exemplaren van de Bijbel uit en kunt u een kaarsje branden in de kerk.

Blikvanger
Naast deze figuurlijke ‘blik in de kerk’ presenteren we ook letterlijk ‘blik in de kerk’. Wat verstaan we onder het materiaal blik?

Kinderen kunnen spelenderwijs leren wat de mogelijkheden zijn van dit materiaal. De jongsten kunnen spelen met blikken speelgoed, bromtollen en muziekdoosjes. De iets oudere kinderen kunnen knutselen met blik en kunnen spelen, ontdekken en leren door het doen van technische proefjes.

De mogelijkheid om met het materiaal blik een modern meesterwerk te maken heeft ook vele creatievelingen geïnspireerd. Enkele uiteenlopende blikvangers worden tentoongesteld. Verruim uw blik op de vele mogelijkheden… en sta dan ook stil bij onze ‘heilige koeien’: het blik op de weg…

Uw blik op de kerk!
In deze expositie is ook ruimte voor uw blik op de kerk: een foto van uw huwelijk, een kiekje vanaf de toren waarbij u uw eigen woning heeft gefotografeerd, een koekblik met de beeltenis van de kerk welke doordeweeks bij u op tafel staat of een kijkdoos gemaakt tijdens de protestantse kinderviering: de kliederkerk. Alles waarmee u herinnert wordt aan het boegbeeld van Zutphen.  Leen ons uw herinnering-object en zie het tentoongesteld in de kerk. Speciaal voor deelnemers is de consistorie op dinsdag 8 en donderdag 10 mei geopend, van 11 tot 13 uur, om uw kunstwerk af te geven. Lever samen met uw werk ook het ingevulde formulier in, klik daarvoor op deze link. Wij kunnen u dan na afloop informeren over het retourneren van uw werk. Vragen? Mail naar: christa@walburgiskerk.nl

De expositie Blik in de Kerk is van 12 mei tot en met 30 juni te zien in de Walburgiskerk Zutphen.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door:
ArdaghGroup, Bijbels Museum Amsterdam, Burton Car Company, Erfgoed Gelderland, Gemeente Zutphen, Kunstfotograaf Hettema, Schrijver metaalrecycling en afvalinzameling Zutphen, Soundwave, Walhallab.

En met bijzonder veel dank aan al onze vrijwilligers.